SZERETNÉK ÉRTESÍTÉST KAPNI A LA ROCHE-POSAY AKCIÓIRÓL ÉS ÚJDONSÁGAIRÓL
Feliratkozás hírlevélre
Kérjük add meg a neved és e-mail címed, és iratkozz fel hírlevelünkre, ha szeretnél értesülni újdonságainkról, akcióinkról.
Név:E-mail cím:
Feliratkozás  »
Bejelentkezés / Regisztráció
Arany Szarvas Gyógyszertár
feherpiros

Az atópia (atópiás ekcéma, atópiás dermatitisz) fogalma

Az atópia nem allergia. Az "atópia" szó a görög nyelvből származik. Az "a" jelentése "nincs", a "topos" jelentése "hely, dolog". "Valami nincs a helyén": ez tökéletes módja a betegség leírásának, amit nehéz megérteni.

Az atópia az allergiára való genetikai hajlam, családi örökségnek is nevezik. Az ekcémás gyerekek csaknem 80 %-ánál van családi halmozódás.

Az atópiás dermatitisz egy krónikus, gyulladással járó bőrbetegség
Az atópiás pácienseknél (Európában 50 millió embert, világszinten a gyerekek legalább 20 %-át érinti) a bőr áteresztő képessége nem tökéletes és az immunrendszer túlérzékenyen, kiegyensúlyozatlanul működik. A bőr száraz, érzékeny, mindenre fokozottan reagál.

Kevesebb a filaggrin, a bőrben található fehérje, mely a sejtek közti kapcsolatot biztosítja a bőr felső rétegében. Emellett hiányoznak a bőrfelszínen természetesen megtalálható lipidek, melyek védelemet nyújtanának a potenciális allergénekkel szemben.

Ezen körülmények között, a környezetben található irritáló anyagok, melyek általában jól tolerálhatóak, például pollen, por, egyes bőrápoló termékek, áthatolnak a bőrön és az ekcéma fellobbanását okozzák.

A betegség általában három hónapos kor után (néha korábban) jelentkezik, majd alkattól függően pár hónapig vagy akár több évig is eltarthat, mire elmúlik. Megfelelő kezelés nélkül viszont viszketéssel járó ördögi kör alakul ki: a bőr barrier tovább romlik, ezáltal több allergént és irritáló anyagot hagy bejutni a bőrbe, mely még inkább viszketést okoz.

Bár néhány esetben a betegség felnőttkorban is megmaradhat, az egy éves kor előtt kialakuló atópiás ekcémás gyermekek fele öt éves korra meggyógyul, de a bőr még évekig nagyon száraz marad.

Kapcsolódó termékek

LA ROCHE-POSAY#Lipikar Syndet AP+ Lipidpótló krém-tusfürdő 400 ml

LA ROCHE-POSAY
Lipikar Syndet AP+ Lipidpótló krém-tusfürdő 400 ml

Ár: 5.011 Ft

LA ROCHE-POSAY#Lipikar AP+ Stift 15 ml

LA ROCHE-POSAY
Lipikar AP+ Stift 15 ml

Ár: 4.063 Ft

Kapcsolódó cikkek

Lipikar AP+ Önnek és babájának

Lipikar AP+ Önnek és babájának

Puha és selymes bőr télen is

Puha és selymes bőr télen is

© 2022   erzekenybor.hu - Minden jog fenntartva | Arany Szarvas Gyógyszertár - 4400 Nyíregyháza, Arany J. u. 4/A
tmptmptmptmptmptmptmptmptmptmptmp